Ochelarii adaptabili

Joshua Silver!Din ciclul “inventii pentru cei saraci” va aduc la cunostinta ultima noutate din domeniul vizual: ochelarii adaptabili.

Sunt opera profesorului de fizica Joshua Silver (foto) de la Universitatea din Oxford, UK. Ideea i-a venit intamplator, in 1985, in timpul unei discutii cu un coleg despre lentile optice.

Dispozitivul greu, contine doua lentile circulare, clare, din plastic, fiecare continand un saculet transparent plin cu lichid. (Nu se spune nicaieri ce fel de lichid! Asta o fi secretul 🙂 ) Fiecare dintre cei doi saculeti este conectat la o mica seringa atasata pe bratul ochelarilor.

Pe seringa se afla cate un disc, care prin rotire intr-o directie sau alta adauga sau reduce cantitatea de lichid din membrana, modificand astfel puterea cristalinului. In cazul in care purtatorul este multumit cu puterea pentru fiecare lentila, membrana este sigilata prin rasucirea unui mic surub, si seringa este indepartata (prin taierea furtunasului de legatura dintre seringa si lentila). Atentie: odata cu sigilarea lentilelor si indepartarea seringilor, dioptriile nu mai pot fi ajustate, dispozitivul transformandu-se intr-o pereche de ochelari obisnuita.

Ochelarii se pot adapta atat pentru vederea de apropiere cat si pentru cea la departare, fara a avea nevoie de ajutorul unui oftalmolog. Iti poti seta singur dioptria necesara.

S-a experimentat in Ghana iar rezultatele au fost uimitoare. De la pescari pana la elevi (acolo, elevi nu sunt neaparat doar copii) ochelarii le-au imbunatatit viata, a crescut productivitatea muncii iar rata de alfabetizare a intrat pe o panta ascendenta. De curand s-a initiat un proiect in India, la scara mai mare si se asteapta ca acesta sa fie un succes.

Inventie este destinata in special tarilor din lumea a III-a, acolo unde serviciile de specialitate sunt slab reprezentate iar pretul ochelarilor este unul destul de ridicat (o pereche de ochelari = salariul pe doua luni).

Intrebati care ar fi defectele dispozitivului vizual, ghanezii au raspuns: “Sunt cam grei si cam mari”. In prezent se lucreaza la modele mai usoare si mai “la moda”! 🙂

Iata si o mica demonstratie pentru a va edifica:

Detalii despre subiect gasiti in The Guardian si in The Telegraph
Sursa poza: washingtonpost.com

Reclame

3 răspunsuri

  1. Chiar interesant! Si eu am „avut” o pereche.Iti trimit pe mes foto.

  2. mi s epare foarte tare ca aia din Ghana nu sunt foarte incantati de ochelari pt ca sunt grei si mari :)) adica ii incomodeaza cand merg in fundul gol prin savana sau dorm cu vaca in brate sa se incalzeasca noaptea =))

  3. măi „MEL”, faza e că de fapt îi incomodează la mers şi la poziţiile de „pe loc repaus” şi poziţia normală ,verticală , deoarece le dereglează centrul de greutate!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: