Trick or treat

Halloween se sarbatoreste pe data de 31 oct., cu o zi inainte de ”ALL SAINTS DAY” (Ziua tuturor sfintilor ), sarbatoare a bisericilor Romano-Catolica si Anglicana si uneori se confunda cu aceasta.

Cuvantul “Halloween” vine din engleza medievala “All Hallows’eve”, unde “hallow”=sfant. Multe din aceste obiceiuri pre-crestine trimit la practicile celtice, asociate cu ziua de 1 nov. “Ziua tuturor sfintilor”, care marcheaza inceputul iernii si noul an celtic.

Se presupunea ca sufletele mortilor se intorceau la casele lor si spiritele rele bantuiau in jurul lor. Oamenii aprindeau focuri, ofereau prajituri si dulciuri si se deghizau in vrajitoare, spiridusi, fantome, pentru a evita persecutiile demonilor.

Este un obicei pre-crestin intalnit pe teritoriul Angliei si Scotiei dar care, in sec.al XIX-lea a ajuns si in S.U.A. Din cauza popularitatii in aceasta tara, obiceiul a devenit si mai cunoscut in Marea Britanie, dar si in alte tari din Europa.

Copiii, imbracati in costume de vrajitoare, demoni si fantome, bat la usile vecinilor si spun :”Trick or treat”! Aceasta inseamna :”Daca nu ne dati dulciuri ,o sa va jucam o festa!” Festa consta in aruncarea de faina sau apa pe usa din fata, sau alte mici acte de vandalism care reprezinta parte a traditiei de Halloween.

Un alt obicei popular de Halloween este sa se faca felinare din bostan, in care se pune cate o lumanare, asa incat “fata”sa lumineze in intuneric. Aceste felinare se agata apoi la colturile caselor, pentru a le proteja de spiritele rele.

Anunțuri

Un răspuns

  1. nu mai comentez, ca iar zice asta lu` lester ca ne comentam reciporc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: